Overnachten in de boekhandel

17 november 2016

Me dunkt dat Paradiso, de poptempel in Amsterdam, ermee begonnen is. Fans konden daar een nacht doorbrengen midden op het podium waar de Stones, Jimi Hendrix en andere poplegendes ooit optraden. Betalen voor zo’n bijzondere overnachting was niet voldoende. Gegadigden moesten motiveren waarom ze zo graag wilden slapen op de plek waar hun idolen zich in het zweet werkten. Een vader en zoon waren de gelukkigen, herinner ik me. Ze hadden zich onafhankelijk van elkaar aangemeld. Als dat geen bewijs is van de aantrekkingskracht van Paradiso over de jaren weet ik het niet.
Nu lees ik dat een grote boekhandel in Bern, de hoofdstad van Zwitserland, overnachtingen aanbiedt voor maximaal twee personen per keer. Gratis is het niet, maar dat zal niemand die Zwitserland kent verwonderen. Per persoon betaal je 150 Frank voor het overnachten tussen de boeken. Maar er is meer. Het arrangement begint met een etentje met meerdere gangen, inclusief drankjes. Daarna een rondleiding door de boekhandel (‘een van de grootste van Zwitserland’) onder leiding van de filiaalchef. Ten slotte krijgen de overnachtingsgasten de beschikking over een comfortabel veldbed, dat ze neer mogen zetten in de zaak waar ze maar willen.
Ik probeer me voor te stellen hoe deze gasten de nacht in die verlaten boekhandel doorbrengen. Gaan ze gewapend met een zaklantaarn alle planken langs, om uren later met een stapeltje boeken onder de arm gelukzalig in hun slaapzak te kruipen? Om vervolgens – zichzelf bijlichtend met een steeds zwakker schijnende zaklantaarn – verzaligd te liggen lezen tot hun ogen eindelijk dichtvallen?
De twee vriendinnen die geïnterviewd worden over hun overnachting tussen de boeken hadden niet veel geslapen. Ze waren te opgewonden, zeiden ze. Bovendien begon de schoonmaakploeg al om zes uur met stofzuigen.
Maar even later werd een picknickmand bezorg met verse koffie en croissants. Persoonlijk overhandigd door – weer – de filiaalchef. En na het ontbijt zwierven de overnachtingsgasten door de nog gesloten boekhandel om hun slag te slaan, met een korting van maar liefst 20% op het hele assortiment.
‘Ongeveer elke zes weken brengt een gast de nacht bij ons door,’ glundert de bedenker van dit ‘Overnachtingsarrangement’. Meestal gaat het om een boekenwurm die een cadeaubon voor deze speciale overnachting kreeg. Slimme marketing, zo’n bon!
Op welke andere bijzondere plekken zou je dergelijke overnachtingen kunnen aanbieden, vroeg ik me af. Het Concertgebouw? Te simpel: dat lijkt teveel op slapen in Paradiso. In het Rijksmuseum, aangestaard door de verzamelde Hollandse Meesters? Waarschijnlijk gaat de verzekeraar moeilijk doen. In Artis dan? Met je veldbed net buiten bereik van de klauwen van de leeuwen, voor die extra spanning? Of in het vlinderpaviljoen, om wakker te worden in een doorzweette slaapzak met een tropische spin in je nek?
Nee, dan is overnachten in een boekhandel een stuk veiliger. Welke Nederlandse boekhandelaar neemt dit Zwitserse idee over? Het veldbed kan het probleem niet zijn. En in plaats van croissants bied je bruine boterhammen met kaas. Als boekverkoper moet je inventief zijn, toch?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oudere blogposts: