Met Frankenstein in de studio

3 januari 2018

Het is oudejaarsdag wanneer we het VIP parkeerdek opdraaien van het NOS gebouw in het Mediapark van Hilversum. Bij de receptie worden we opgehaald door de regisseur van OVT, het geschiedenisprogramma van de VPRO, dat elke zondagmorgen live de lucht in gaat. Ik ben uitgenodigd als studiogast om te komen praten over ‘200 jaar Frankenstein’.
De timing kan niet beter: de volgende dag, 1 januari 2018, is het 200 jaar geleden dat Mary Shelley’s roman Frankenstein, or the Modern Prometheus uitkwam. Over die 200 jaar schreef ik een boek, Frankenstein; het Monster en zijn Makers. Daarover mag ik in gesprek gaan met Laura Stek en Jos Palm, de presentatoren van OVT.
Dankzij het bezoekerspasje dat we kregen zoeven de diverse draaideuren in het NOS gebouw open. Via een enorme kantoortuin met nu – op zondag – verlaten bureaus, komen we bij de radiostudio, waar de uitzending van OVT al aan de gang is. Vivian, de regisseur, zit achter de controletafel met schuin tegenover haar de technicus. Via de glazen wand kijk je in de opnameruimte zelf. We zien hoe de presentator, met koptelefoon, handbewegingen maakt naar de controlekamer. Seintjes voor de regie. Zoals de regisseur op haar beurt handbewegingen maakt naar de technicus wanneer een ingeblikt geluidsfragment moet starten of stoppen.
Zittend op een rode bank die betere dagen gekend heeft en gedeeltelijk schuil gaat onder jassen en tassen, kijken we nieuwsgierig om ons heen. Hier en daar heeft iemand met behulp van rode en witte papieren kerstklokken een heldhaftige poging gedaan om iets van kerst door te laten dringen in deze werkruimte.
Na het Sterblok ben ik aan de beurt. Met z’n drieën zitten we aan de ronde tafel, in het midden een schaal met oliebollen. Ik zonder koptelefoon maar wel met pal voor m’n neus een microfoon ter grootte van een tennisbal. Als inleiding op ‘mijn’ item klinkt het geluidsfragment uit de beroemde Frankenstein film, het triomfantelijke: ‘It’s alive, it’s alive!’ uit de mond van Viktor Frankenstein. Presentator Laura Stek introduceert mij, en daarna loopt het studiogesprek als een trein. Ik vertel over het ontstaan van de roman Frankenstein, over Mary Shelley, de piepjonge auteur (ze was 18 toen haar boek uitkwam). Over de invloed van de filmindustrie (Boris Karloff!) op het beeld dat mensen over de hele wereld hebben van het Monster van Frankenstein en hoe dat verschilt van Mary Shelley’s personages. Ik zou nog veel meer kunnen vertellen, maar de tijd zit erop. Presentator Jos Palm steekt goedkeurend twee duimen in de lucht. Ik glim.

Nieuwsgierig naar het OVT item ‘200 jaar Frankenstein’?
Via deze link kun je het beluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oudere blogposts: