Tessa de Loo over Frankenstein; het Monster en zijn Makers

Janneke Budding beschrijft op licht ironische toon onder welke omstandigheden het idee voor de roman Frankenstein ontstond, hoe het boek zijn uiteindelijke vorm kreeg en een absolute bestseller werd, die meerdere malen herdrukt werd. Hoe uiteindelijk anderen met de vertelling aan de haal gingen. In films en strips werd het monster vervormd tot een puur kwaadaardig wezen, terwijl Mary Shelley’s oorspronkelijke bedoeling, die het juist diepgang verleende en menselijk maakte, eruit verdween.
Indien het lukt door middel van de modernste technieken een menselijk wezen te creëren, dan is de maker ook verantwoordelijk voor diens gevoel van welzijn en geluk, was Mary’s boodschap in de originele versie. Het tragische is dat dit morele aspect tot in onze tijd geen rol meer lijkt te spelen in de berichtgeving over robots en klonen. Wetenschap en techniek weten van geen ophouden, het is aan de ethiek en de politiek om de morele grenzen te stellen, waarop bijna twee eeuwen geleden al door Mary Shelley werd gewezen.

Janneke Budding verstaat de kunst een episode uit de literatuurgeschiedenis tot leven te wekken en er meeslepend over te vertellen. Dichters, een feministe avant-la-lettre, een omstreden schrijver-filosoof: zij allen worden kleurrijk beschreven tegen het historische decor van de tijd waarin ze leefden, een periode waarin velen een rotsvast geloof hadden in de wetenschap en de duizelingwekkende uitvindingen waartoe die zou leiden.

Tessa de Loo, auteur van o.a. De Tweeling, Een Varken in het Paleis en Een Goed Nest

Frankenstein; het Monster en zijn Makers is verkrijgbaar via de boekhandel en online.

Volg www.facebook.com/FrankensteinMM voor extra wetenswaardigheden en beeldmateriaal over Frankenstein.